BEST WESTERN PREMIER Hotel Astoria Zagreb
Book Now!


TripAdvisor Traveller's choice WINNER! Environment friendly hotel Komentari gostiju!

Parking free of charge!

Hotel Astoria Zagreb - Parking free of charge!

Newsletter

Prijavite se za newsletter!

Grad Zagreb

Lenuccijeva potkova

Preporučiti ćemo vam jednu lijepu šetnju. Krenite s Trga bana Jelačića Praškom ulicom prema jugu.

Prvi park s lijeve strane je Zrinjevac (Trg Nikole Šubića Zrinskog). Meterološki stup i fontana su djelo Hermana Bollea.
Drugi park nosi ime Josipa Juraja Strossmayera (ovdje se nalazi i kip-djelo Ivana Meštrovića i palača u kojoj su smješteni Moderna galerija i Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti).
Treći trg je dobio ime po kralju Tomislavu-ovdje se nalazi Umjetnički paviljon i kip kralja Tomislava.
Četvrti trg je dobio ime po Anti Starčeviću i ovdje ulazite u Mihanovićevu ulicu i nastavljate prema zapadu.
Peti park je Botanički vrt.
Šesti je Trg Marka Marulića sa zgradom Hrvatskog nacionalnog arhiva.
Sedmi je trg Ivana Mažuranića. Kada ste tamo, preporučam odlazak do broja 14-tamo se nalazi Etnografski muzej.
Zadnji je Trg maršala Tita sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta i Muzeja za umjetnost i obrt.

Mirogoj

Možda se groblja ne nalaze često u turističkim vodičima, ali Mirogoj sigurno to zaslužuje. Groblje se svakako isplati posjetiti jer spada među najljepša na svijetu. Nacrte za glavnu zgradu je izradio Hermann Bolle, gradnja je započela 1879 i završila 1929. Ulica koja prolazi pokraj arkada nosi ime Hermanna Bollea.
Kako pronaći?
Popnite se na Kaptol i ugledat ćete stajalište autobusa lijevo od katedrale. Ukrcajte se na bus 106 i vidjet ćete gdje trebate sići (ne idete do zadnje stanice). Bus polazi svakih 15-20 minuta.

HNK

Hrvatsko narodno kazalište je osnovano 1860 kao nacionalno dramsko kazalište. Gradnja današnje neobarokne zgrade je započela 1894. i kazalište se preselilo u gotovu zgradu godinu dana kasnije. Zgradu je otvorio Austro-Ugarski kralj Franjo Josip. Nacrte su izradila dva bečka arhiteklta poznata po gradnji kazališta-Ferdinand Fellner i Herman Helmer. Zastor je oslikao naš poznati slikar Vlaho Bukovac, a bečki umjetnik Alexander Goltz je uredio strop u auditoriju. Prvi intendant je bio Jakov Gotovac.
Ispred zgrade kazališta stoji Zdenac života, djelo Ivana Meštrovića. Danas je ovo naše najveće kazalište.
Adresa: Trg maršala Tita 15
Kako pronaći?
Hodajte od glavnog trga prema zapadu, Ilicom prema Gundulićevoj. Skrenite u Gundulićevu i hodajte prema Masarykovoj (druga desno). Skrenite desno u Masarykovu (->zapad) i kazalište ćete ugledati nakon 50-tak metara.

Uspinjača

Uspinjača je najstarije prijevozno sredstvo za javni prijevoz u gradu. U pogon je puštena 23. 4. 1893. Ova uspinjača je jedna od najkraćih na svijetu-samo 66 m. Ipak, kabine godišnje prijeđu oko 4000 km. Uspon traje 55 sekundi. Ne propustite vožnju!
Adresa: Tomićeva ulica
Kako pronaći?
Krenite od Trga bana Jelačića prema zapadu, hodajte Ilicom i skretnite desno u prvu ulicu. Ime ulice je Tomićeva.
Cijena ulaza: 3 Kune
Polazak svakih 10 min.

Grič

Ako lutajući Gornjim gradom začujete pucanj nemojte se čuditi. To je samo grički top koji svaki dan označava podne. Povijest tornja seže u 13. stoljeće. Toranj ima 4 kata (4. je sagrađen u 19. stoljeću), a zidovi su debeli 195 cm. Ime Lotrščak dolazi od campana latrunculorum što u prijevodu znači zvono lopova. Zvono je zvonilo svake večeri da označi zatvaranje gradskih vrata u prolazu Dverce. Lotrščak je jedna od lokacija koja se obavezno mora posjetiti. Uzmite fotoaparat i uživajte u pogledu.
Adresa: Strossmayerovo šetalište Kako pronaći?
Vrlo jednostavno. Popnite se na Gornji grad žičarom i 10m od stanice žičare je Lotrščak.
Cijena ulaza: 10 kuna

Trg bana Josipa Jelačića

Ovo je glavni trg u Zagrebu koji je dobio ime po banu Josipu Jelačiću. Povijest trga seže u 17. stoljeće. Najstarija zgrada na trgu je ona na broju 18, sagrađena 1827. Ban Josip Jelačić je bio jedna od najvažnijih osoba u našoj povijesti. Kip je bio postavljen 19. 10. 1866., a komunistička vlada ga je uklonila 1947. i preimenovala trg u trg republike. Sam kip je sačuvan zahvaljujuću Antunu Baueru, koji ga je sakrio u podrumu Gliptoteke. Kip je vraćen 1990.
Na istočnoj strani trga se nalazi zdenac Manduševac. Legenda kaže da je lijepa Maduša zagrabila vodu iz zdenca i dala vojsci koja je ovuda prolazila.
Danas je trg popularno mjesto za nalaženje i glavno čvorište tramvaja.
Kako pronaći?
Najbolji način je tramvajem (linije 1, 6, 11, 12, 13, 14, 17 ili noćne linije 31, 32, 34). Ako dolazite autom parkirajte u jednu od gradskih garaža i prošećite do trga.

Crkva Sv. Katarine

Crkva Sv. Katarine je jedna od najočuvanijih baroknih građevina. Građena je u 17. stoljeću. Crkva je u nekoliko navrata bila oštećena, ali je usprkos tome u jako dobrom stanju.
Adresa: Katarinin trg bb
Kako pronaći?
Crkva se nalazi na sjevero-istočnom dijelu Gornjeg grada. Ako na Gornji grad idete uspinjačom, prođite Lotršćak i hodajte prema sjeveru.

Kamenita vrata

Kamenita vrata su bila jedan od ulaza u grad. Svi drveni elementi su uništeni u požaru 1731. Svi osim slike Djevice Marije i Isusa. Vjeruje se da je to bilo čudo. Nakon požara i renovacije krajem 18. stoljeća izgled vrata nije mijenjan.
Kako pronaći?
Samo hodajte Radićevom ulicom (sjevero-zapadna strana Trga bana Jelačića) i vidjet ćete vrata na lijevoj strani.

Crkva Sv. Marka

Crkva Sv. Marka je najstarija crkva u gradu. Njena povijest seže u 13. stoljeće (prvi puta spomenuta 1256). Današnja crkva je iz 14. i 15.
stoljeća, dok je unutrašnjost iz 19 (Schmidtova obnova). Kada gledate krov s vanjske strane, možete vidjeti grb Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije(lijeva strana) i grb grada Zagreba (desna strana). Na sjeverozapadnom zidu možete vidjeti najstariji grb grada Zagreba (danas je na tom mjestu kopija, original je u Muzeju grada Zagreba). U Crkvi su mnoga djela Ivana Meštrovića.
Adresa: Trg Sv. Marka 5
Kako pronaći?
Crkva se nalazi na Gornjem gradu. Na Gornji grad možete doći Uspinjačom, ili pješice Radićevom ili Mesničkom ulicom.

Zagrebačka katedrala

Katedrala je vjerojatno najpoznatija građevina u Zagrebu koju se jednostavno mora vidjeti. Prva crkva je bila oštečena provalama Tatara i potresom 1880. Današnja katedrala je na tim ostacima i zbog toga se mogu vidjeti različiti utjecaji (renesansa, barok, gotika). Restauracija katedrale u neogotičkom stilu je djelo Hermanna Bollea i Fridricha von Schmidta. Tornjevi su visine 104m i 105m - probajte otkriti razliku?
Adresa: Kaptol 31
Kako pronaći?
Bez problema, samo idite do Trga bana Jelačića i ne možete promašiti.

Book now!
Facebook
Twitter
YouTube